Tetra Pak

“We vonden het belangrijk om als OR met onze adviseur Montae samen op te trekken met de werkgever en diens adviseur. Het gezamenlijke belang was een goede pensioenregeling voor alle medewerkers.”

Erich Buckers is voorzitter van de ondernemingsraad van Tetra Pak. Het bedrijf is met 23.000 medewerkers, verspreid over 85 landen, marktleider op het gebied van voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen. Voor de 256 medewerkers in actieve dienst en ongeveer 600 voormalig medewerkers wilde de Nederlandse vestiging overgaan op één nieuwe pensioenregeling.

Veel hogere kosten

“Tetra Pak had een 6-tal verschillende regelingen, variërend van eindloon- tot middelloon. Het waren allemaal verzekerde regelingen”, vertelt Erich. “Omdat het contract met de verzekeraar eind dit jaar afloopt en omdat we de regelingen moesten aanpassen aan Witteveen 2 was het een goed moment over te gaan op een nieuwe opzet. Als we het verzekeringscontract zouden verlengen, zou dat leiden tot veel hogere kosten.”

De-risking

Uiteindelijk heeft Tetra Pak gekozen voor een beschikbare premieregeling voor alle medewerkers. Volgens Erich waren er verschillende redenen voor die keus. “Het bedrijf is bezig met de-risking en wilde de risico’s van de pensioenregeling overhevelen van de werkgever naar de werknemers. Verder wilde Tetra Pak de volatiliteit verminderen door de pensioenverplichtingen van de ondernemingsbalans te halen en ten slotte was er het element van vereenvoudiging van zes verschillende regelingen naar één uniforme regeling.”

Beauty contest

Zodra de OR van de werkgever het signaal kreeg dat die de pensioenregeling wilde gaan wijzigen, is de OR op zoek gegaan naar een eigen adviseur. “We hebben toen een beauty contest gehouden waarbij Montae als beste uit de bus kwam. Montae had ons bedrijf in Moerdijk al in 2009 geholpen toen we overgingen van een eindloonregeling op een middelloonregeling. Daardoor bestond er al een bepaald vertrouwen. Bovendien gaven Hans Kennis en Vandena van der Meer een presentatie die zeer to the point was.”

Niet bezuinigen

Erich vertelt dat de werkgever niet wilde bezuinigen op de pensioenregeling, maar dus wel van het risico af wilde. Het internationale moederbedrijf had extra budget beschikbaar gesteld voor de overgang op de beschikbare premieregeling. “Eigenlijk was dat niet helemaal genoeg om te realiseren wat we wilden. Door de kritische vragen die de OR stelde, is er uiteindelijk een mooie regeling uitgekomen. We hebben de fiscaal maximaal toegestane opbouw en de medewerkers krijgen ook een compensatie via hun loon uitgekeerd. Daarnaast is de indexatie van de oude aanspraken geregeld.”

Montae hielp bij goede deal

Erich is tevreden over de rol van Montae. “Prettig was dat Montae meteen de vraag heeft gesteld: wat vinden jullie als OR belangrijk? Dit hielp om goed de hoofd- en de bijzaken van elkaar te scheiden. Montae heeft bij de onderhandelingen voor ons als woordvoerder opgetreden en heeft gezorgd dat er goede deal op tafel is gekomen. Vandena heeft het grootste deel van het traject gedaan. Zij is zeer scherp en weet steeds de juiste vragen te stellen. De werkgever zei van haar: die zou eigenlijk bij Tetra Pak moeten werken.”

Meer klantervaringen lezen