Danfoss

“De toegevoegde waarde was dat Montae de markt zo goed kent dat zij ons een out-of-the box oplossing kon adviseren waar niemand aan had gedacht. Ook is het aantrekkelijk als je een stapel documenten aan je adviseur kunt geven met de vraag: kijk jij nog even na of het allemaal klopt?” Stanley de Vries is Business Development Manager van Danfoss, een van origine Deens bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van mechanische en elektronische onderdelen voor verschillende industrieën. Stanley is tevens de pensioenspecialist binnen de ondernemingsraad van de Nederlandse vestiging van Danfoss.

Voor de ongeveer 60 personeelsleden was er een verzekerde middelloonregeling. Het contract daarvoor liep af en de verzekeraar wilde het contract onder de huidige condities niet verlengen. Daarom moest er gezocht worden naar een nieuwe oplossing. Omdat Henry van Eck van Montae vijf jaar geleden de OR adviseerde bij het toenmalige contract, werd hij ook nu ingeschakeld. Er was een goede samenwerking met het lokale management dat Mercer als adviseur had.

Geen voor de hand liggende keus

In goed overleg met Henry en Mercer werd het complete pallet van mogelijkheden in de markt geschetst. Van verzekeren tot PPI en tot aansluiting zoeken bij een pensioenfonds. Na een goede afweging van de voors en tegens is gezamenlijk besloten aansluiting te zoeken bij het Pensioenfonds Grafische Bedrijven (PGB). “Natuurlijk is er op dit moment geen enkele pensioenoplossing volkomen bulletproof”, zegt Stanley, “maar PGB is een fonds dat al lang bestaat. We houden bij PGB een middelloonregeling met hopelijk een redelijke kans op indexatie. Wat zeker meespeelt, is dat een pensioenfonds een non-profit organisatie is die zich inzet voor de deelnemers.”

Oplossing had wat voeten in de aarde

De aansluiting bij PGB had nogal wat voeten in de aarde. Het Deense hoofdkantoor wilde namelijk een individuele beschikbare premieregling afsluiten met een van de verzekeringspartners waar het concern internationaal zaken mee doet. "Binnen Danfoss is individueel DC de meest gebruikte vorm van pensioen", zegt Stanley. "Ook denk ik dat er op het hoofdkantoor nog wel een bezuinigingsdoelstelling speelde. Het Nederlandse management was het eens met ons voorstel, maar zat natuurlijk tussen ons en het hoofdkantoor in. Wij hebben toen als OR een negatief advies gegeven over het voorstel voor een individuele beschikbare premieregeling. Vervolgens hebben we als OR zelf contact opgenomen met het moederbedrijf in Denemarken. We hebben toen duidelijk gemaakt dat we hier niet aan het onderhandelen waren over een tweedehands auto maar over een degelijke pensioenregeling voor het personeel. Daar was men wel gevoelig voor.”

Kosten bleven gelijk

Het uitgangspunt vooraf was dat de nieuwe oplossing kostenneutraal moest zijn. “We konden aantonen dat aansluiting bij PGB niet tot hogere kosten zou leiden”, vertelt Stanley. “Mercer had alles doorgerekend en de regeling is dusdanig ingeregeld dat de kosten gelijk bleven. Ook was de nieuwe oplossing volledig IFRS-proof, wat voor de werkgever een andere belangrijke voorwaarde was. Uiteindelijk ging Danfoss akkoord met de overgang naar PGB. Tijdens de bijeenkomst voor het personeel waar de nieuwe oplossing is toegelicht, bleek dat onze medewerkers daar tevreden over waren. De meesten zitten er niet op te wachten om zelf met beleggingen bezig te zijn. Nu gaan we met zijn allen omhoog of omlaag."

Goede kennis van de markt

Stanley is blij met de rol van Montae in het hele traject. “Henry wist wat er bij ons speelde. Dat is heel plezierig. Daarbij was hij door de goede kennis die Montae heeft van de markt in staat om te komen met een oplossing waar vooraf niemand van ons bij stil had gestaan, maar die uiteindelijk prima voor ons uitwerkt.”

Meer klantervaringen lezen