He he, de Wet bedrag ineens gaat in
Al in 2021 heeft de Eerste Kamer de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen aangenomen. Deze wet zorgt ervoor dat wanneer je met pensioen gaat, maximaal 10% van het opgebouwde pensioenkapitaal in één keer opgenomen kan worden. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld de hypotheek af te betalen om zo lagere maandlasten te hebben of eindelijk een grote reis te maken. Deelnemers krijgen dus meer keuzes. Mooie doelen met duidelijke voordelen, maar waarom is deze regeling dan zo lang uitgesteld? En waarom is dit belangrijk voor de ondernemingsraad?
Gevolgen voor deelnemers
Het opnemen van maximaal 10% van het pensioenkapitaal klinkt natuurlijk heel mooi, het kan ten slotte om duizenden euro’s gaan. Maar, hier ligt ook een probleem. Want: het hoge bedrag wordt bruto uitgekeerd, waardoor het als belastbaar inkomen wordt gezien Dit heeft als gevolg dat er problemen kunnen ontstaan met eventuele toeslagen die de deelnemer ontvangt. Denk daarbij aan huur- of zorgtoeslag. Het kan achteraf blijken dat deze terugbetaald moeten worden en er geen recht meer is op toeslagen. Daarnaast zal er inkomstenbelasting over het bedrag moeten worden betaald waardoor er uiteindelijk flink minder van het bedrag overblijft. Tenslotte is het bij het gebruik maken van het bedrag ineens niet meer mogelijk om te kiezen voor een hoog/laagconstructie. Een hoog/laag constructie houdt in dat in de eerste jaren een hoger pensioen ontvangt en later een lager pensioen. Gedachte hierachter is dat naarmate je ouder wordt er minder kosten zijn.
De rol van de ondernemingsraad
De OR heeft geen zeggenschap over het bedrag ineens, omdat dit een wettelijke mogelijkheid is die door het pensioenfonds of de verzekeraar wordt geregeld. Wel is het goed om je bewust te zijn van de mogelijkheden en gevolgen die er zijn als er voor het bedrag ineens wordt gekozen. Als de werkgever aandacht besteedt aan communicatie rond pensioen, ga dan na of het bedrag ineens hierin wordt benoemd. Op die manier krijgen medewerkers inzicht in de voor- maar ook de nadelen van de mogelijkheden. Omdat keuzes maar een keer kunnen worden gemaakt is het belangrijk dat medewerkers hier goed van op de hoogte zijn.
Publicatiedatum: 24-10-2024
Tags: