Basis & Beleid en Montae & Partners bundelen opnieuw hun krachten!

Wat is er veranderd in pensioenregelingen nu de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) bijna een jaar een feit is? Wat zijn de belangrijkste vragen waar je als OR antwoord op moet geven als het om pensioen gaat? Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde; maar welke rol heeft de OR eigenlijk bij de vorming van arbeidsvoorwaarden?

Montae & Partners en Basis & Beleid beantwoorden deze vragen tijdens de vierde kennissessie voor Ondernemingsraden, op 14 mei 2024. Meld je aan via de mailadressen hieronder!

Pensioenspecialist Montae & Partners praat de deelnemers bij over de laatste ontwikkelingen in het nieuwe pensioenstelsel en de eerste resultaten van de veranderende wetgeving.

Dat zijn er veel. Er is sinds de WTP al veel veranderd in pensioenregelingen. De eerste keuzes zijn door sociale partners veelal gemaakt. Ondernemingsraden met instemmingsrecht op pensioenregelingen staan voor vergelijkbare keuzes. Hoe houden we een goede pensioenregeling? Blijft de uitkering gelijk? Hoe hoog wordt de premie? Welke afspraken voor het nabestaandenpensioen kun je maken? Wat valt er te leren van de keuzes die al zijn gemaakt? Inge Bakker, senior adviseur medezeggenschap, praat u bij over de laatste ontwikkelingen in de pensioenwereld.

Wat is eigenlijk de rol van de OR bij de vorming van arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen? Hoe verschilt die rol per bedrijf en sector? Renier Hoogendorp en Reinier Stroo van Basis & Beleid geeft meer inzicht in de rol van de OR bij het maken van afspraken rondom arbeidsvoorwaarden.

Wie gaan er eigenlijk over de arbeidsvoorwaarden? Als er een cao is voor de hele sector, welke invloed heeft de OR dan voor afspraken op bedrijfsniveau? En als de OR instemt met een voorstel, moeten deelnemers dan individueel ook nog instemmen? We bespreken wat de rol van de CAO is en gaan ook in op de situatie dat er juist geen CAO is. Verder komt aan de orde wat de rol is van de OR als er een verplichte deelname in een pensioenregeling is en waar de OR dan op moet letten.

Kennissessie Montae & Partners en Basis & Beleid
Datum
: 14 mei 2024
Tijd: 12.30 tot 15:30 inclusief lunch
Locatie: Verrijn Stuartlaan 1F, 2288EK Rijswijk

Meer informatie en aanmelding
Deze kennissessie is bestemd voor OR-leden en ambtelijk secretarissen. Deelname is kosteloos. Maximaal 3 personen per ondernemingsraad. Aanmelden kan via info@basisenbeleid.nl of via zeynep.pamay@montaepartners.nl.